Tuesday, December 14, 2010

blender rosak...

Posted by rabiahroslan at 12:02 AM 2 comments


Alahai,blender ku rosak masa ngah gigih menyediakan bubur untuk Amirul Rauf...huhuhu..Blender PENSONIC ni dah berkhidmat lebih kurang setahun 6 bulan..dah sampai masa lah..sebab dah habis warranty nyer..Blender ni hadiah for our wedding dari kawan baikku sejak skolah rendah lagi, iaitu Nuriza Muhammad..



ni la blender yang dah rosak tu..motor dia yang rosak..so the rest pun takleh guna dah..patut ke dibuang???




so, Rabiah pun beli yang baru..jenama Cornell..RM69 kat jusco..ngan promotion..beli jelah..murah pun murah..brand nye tak kurang ok..harap sempat lagi guna lagi setahun setengah.Amin

Amirul Rauf sempat menempek masa Rabiah nk ambik gambo..alahai anak Ibu.......

Monday, December 13, 2010

bila Year End Sale bermula....

Posted by rabiahroslan at 11:41 PM 0 comments

ni yang susah bila Y.E.S bermula..gatal tangan nak Click "Buy" or "Add to cart"..jom cuci mata CD yang baru menjadi kepunyaan Rauf(dan adik2nya,insyaAllah)hehhehhee....

BaBY BEEHIND AI2 PETITE ALL L SIZE - LIMITED EDITION RETRO GALA ...walallaaa..tak sabar nk tgk cd ni dipakai kat mutot rauf yang gebu..hehehhehhe

barang2 yang daku beli...terbaru ni..panas lagi
dari kiri : 1/2 yard cotton fabric micheal miller-jingle dangle , wahmies wipe- baby animal, 2 wet bag from Elly mama, BBH Ai2,mini blankie- elephant, n moo moo kow diapers

yang ni designer fabric from micheal miller-jingle dangle--nak minta a SAHM, Lisa from mama sewbulous shoppe jahitkan AI2.,,she has her own pattern , Bling Bumz..

Bila Rauf start mengemas..

Posted by rabiahroslan at 11:36 PM 0 comments


Amirul Rauf dah 9 bulan!!Alhamdulillah..dah pandai mengemas dah anak ibu ni..tgklah aksi2 dia ni..hhuhuhuhu

"buku ni sepah,Rauf nak kena kemas,ni Ibu"

"Nak mop lantai pulaklah.."

Saturday, October 16, 2010

Rauf in Action!!!

Posted by rabiahroslan at 11:15 PM 6 comments
Salam kawan2..arini nk share gambar2 Rauf in Action with his collection of CDs..Hooorrrayyyy!!!jom,jamu mata........


Rauf in Bling Bumz..bought from Malaysian WHAM..mmg selesa giler Rauf pakai..lawa pulak tu..bleh beli kat SINI


Rauf in GfH CD.....
Rauf in GBW(Graham Bear Wear CD..i LoVEEEE this CD)
Rauf n Autumnz Minky Sweetie Heart CD
Rauf in Autumnz Minky Patchy Pals CD!!
Rauf in Mokeez!!!fitted type

Rauf tdo kepenatan sbb ibu byk sgt amik gambar..ZZZZZZzzz

Sunday, October 3, 2010

How do i Handle my EBM

Posted by rabiahroslan at 12:34 PM 0 comments
Salam..sebenarnya Rabiah dah laaaama nak share camana nk share my EBM..so,i give u the steps(setelah dicari gali ilmu) utk kawan2 yang masih nk menambah ilmu,bolehlah sama2 kita share,ye!!!

1)Biasanya Rabiah akan pam susu di tempat kerja 3X sehari.. jam 8.00pg,jam 12.30 t/hari n jam 4.45 petang(b4 balik)Hasilnya 4Ozx6 botol(paling banyak)tapi kadang2 dapat 5 botol X 4 Oz je sbb B seblah kiri merajuk sket..huhuuhu..
Setiap kali pam,Rabiah akan label masa n tarik supaya senang utk disimpan sebagai stok..macam yg kita tahu,susu yang dibekalkan adalah mengikut sistem FIFO(First In First Out)

Hasil perahanku sebanyak 3 kali...dah combine2,dapatlah 5 botol X 4 Oz

2)Lepas Pam,akan simpan di dalam peti ais office n akan ambik masa sesi pam terakhir iaitu jam 5.00petang,then,trus bergegas pulang sbb nk ambik amirul rauf n utk elakkan jammed kat jalan tun razak n US embassy tu..huhhu

3)Dah sampai rumah,trus masukkan hasil perahan kat dalam peti ais,di bahagian bawak(kat tepi pintu)b4 rabiah "susun atur" utk di bawa ke nurseri keesokkan harinya...


4)Dalam pukul 10 mlm gitu(pas Rauf dah ZZZzzzz?)Rabiah akan amik satu stok susu from peti ais atas dan masukkan ke dalam air..(seperti gambar dibawah)actually gambar yang Rabiah ambik ni adalah ketika selepas raya,,so,takda stok fresh utk Rauf,terpaksa ambik 3 stok EBM utk dibekalkan ke nurseri.

Rauf cume consume 3 botol X 4Oz sahaja sehari sbb dia suka lagi direct feeding..tapi kalau Rabiah balik lambat from office,Rabiah akan bekalkan 4 X 4 Oz kepada nurseri..

5)Selepas itu,Rabiah akan go to sleep,,ZZZZzz...sampailah jam 6.20,Rabiah bergegas bangun n transfer semua EBM yang dah cair ke dlm storage botol(supaya senang pengasuh utk panaskan susu).then Rabiah akan labelkan mana yang perlu diconsume terlebih dahulu mengikut urutan nombor..biasanya EBM stok akan rabiah label sebagai yang no 1 n yang lain2 no 2,3,4..senangkan?takdelah pengasuh nk kena tgk date satu2..
6)pastu Rabiah masukkan ke dalam cooler bag berserta ice brick(i get it from madela package masa beli madela FS)..dan Rabiah akan beri kepada nurseri dengan cooler bag skali n simpan EBM Rauf kat dlm peti ais diorg pun dalam cooler bag coz fridge diorg a bit smelly..
Rauf pernah minum susu tak sampai 2 botol sehari coz of that smell..so,bila siasat punya siasat..rupanya ader bau kurang menyenangkan n it effect the smell of the EBM too...huhuhu


So,gitulah cara2 nya Rabiah handle my EBM..thank you!!!
Amirul Rauf yang membesar dengan susu Ibu,...

Rauf n tok moyang......

Posted by rabiahroslan at 12:29 PM 0 comments

Salam..saja nk post gambar Rauf dengan moyang saya..means nenek kepada emak saya iaitu emak kepada moyang saya..so,dipanggil tok yang lah,kan??Rauf ni ciuk la..betul tak?saya panggil moyang saya,nek..so,rauf panggil tok nek(insyaAllah sempat Rauf panggil bila dia dapat bercakap nnt) umur rasanya dah 80++...

Wednesday, September 22, 2010

Senyuman Puteraku,Amirul Rauf

Posted by rabiahroslan at 1:41 PM 0 comments





gembira hati ini bila tgk senyuman anak kita,kan?InsyaAllah anak ini akan membesar dengan sihat,menjadi seorg yang mempunyai sifat2 hamba Allah yg dikasihi dan seorang ank yg taat dan ingat pada ibu bapa.AMINN.

Friday, September 17, 2010

Raya Aidilfitri 2010

Posted by rabiahroslan at 9:15 PM 0 comments

Haishhh..lamanya tak update blog pertama ku ini...huhhuhu..Raya tahun 2010 ni adalah tahun pertama kami beraya sebagai parents n bertiga bersama putera pertama kami,Amirul Rauf.

Hari pertama kami,kami beraya di putrajaya..so,takdelah Rabiah amik cuti b4 raya..save sket cuti rehat daku..bleh simpan utk tahun depan,g holiday.ok,sambung balik..Raya pertama mak n opah masak rendang itik,nasi dagang..kami ni orang kelantan,tapi bermaustautin di KL ni,,dah lebih 10 tahun kami kat negeri orang sebab mak kerja kat Seremban,Putrajaya.

Raya pertama di Kelantan with my big big family...

Purple theme kat Putrajaya...
Raya pertama jugak kami balik Kelantan,naik flight jam 3.50pm..itu pun semput2 nk tutup dah masa time checkin..tapi yg bengangnya delay dalam flight sampai 4.40pm sbb tunggung caterer diorg..GRRRRR...

Tapi yg tak best,esok harinya Rabiah sakit mata n Rauf demam panas!!!!waAAAA..tak beraya jugak kami..huhuuhuuuuuuuuuu

Di Kelantan..Rauf n Ibu tak sihat..tgk mata kiri Rabiah yg merah..Rauf demam pun possing jugak..huhuuhu

Bapa mertua n Mak mertua daku bersama cucunya..

Rauf tgk ibu.."peliknya ibu pakai spect dalam umah"

Saturday, August 7, 2010

Bila Rauf bertemu Rizqi

Posted by rabiahroslan at 9:17 PM 2 comments





Rizqi adalah adik Rabiah yang berumur 3 tahun (lahir tahun 2007)..so,Rauf ade bapak sedara yang boleh digelar abang..hehhehe..
Dulu masa Rauf blum dilahirkan,selalu Rabiah amik Rizqi wat g jalan2,tdo kat umah..tapi skang sejak Rauf ade,taklehlah nk melayan dia sgt..cian adik bongsuku..tapi takpe,dia ramai kakak n abang(kami ader 7 beradik n rabiah yg sulong)

kami panggil Rizqi"adik",sometimes "iki"..so bila Rauf dah ader,panggillah Rauf "adik"..kadang si Rizqi ni tertukar,bila kami panggil ADIK,dia lak yang menyahut n tertunggu tunggu..kelakar je..so,kami pun ajar Rizqi bahasa kan diri dia POKDIK n Rauf sebagai ADIK..hehhehe

nanti jadik kawan baik la diorg nie...

seronoknya diorg..so sweet,kan?

MidValley

Posted by rabiahroslan at 8:51 PM 0 comments






setiap kali kami ke midvalley,PS n RS mmg sentiasa kami bawak..sbb Rauf skang dah tak suka dok dlm stroller..huhuhuu..mmg pada mulanya tanak beli stroller..tapi bila pk2,time nk mkn kat luar,kami terpaksa bergilir2 mkn(xsyok mkn sorg2)huhuhu..encik suami pun beli jugaklah stroller..

Rauf mmg selesa dok dalam RS..melilau mata dia pandang kiri kanan,terutama masa rabiah wat posisi kangaroo..(lupa nk ambik gambar masa dalam pisition ni..lenkali ek)

suami pun tak kisah bawak rauf dalam PS dia..kadang2 rabiah tak larat nk bawak Rauf yang beratnya dah bertambah 8kg ni..

sekarang ngah mengintai2 utk beli RS baru from jumpsac..cantik2 tau combination of colours yang dia buat..suka..tapi ngah tunggu greenlight from encik suami coz raya dah nak dekat.takleh nk membazir sgt..hhuhuhu..SSC pun daku berkenan nk beli coz senang nk ampu berat badan rauf itu..

nilah salah satu design jumpsac yang Rabiah teringin nk beli..

bila abah yang "wearing" rauf

Saturday, July 31, 2010

LET GO..huhuuh

Posted by rabiahroslan at 10:49 AM 1 comments
Oh,Tidak!!!stok EBM ku dah expired!!!huhuhu..terpaksalah let go..nak wat camana..sume EBM yang terpaksa di let go berjumlah 12 x 4OZ...byk tu...kalu kira2,pengumpulan EBM selama 5 hari kat opis tu..
so,sebagai ganti...nah..pengumpulan stok yang baru( rabiah dapat lebih kurang 4-6 oz setiap kali sesi pumping,Alhamdulillah)


CD selepas diangkat dari jemuran

Posted by rabiahroslan at 10:41 AM 0 comments


salam...Rabiah nk kongsi dengan kawan2 koleksi CD Rauf...rasanya ni sume CD2 rauf,kecuali 2,3 helai jelah yang baru nk diperam sehingga hari pembasuhan. Alhamdulillah,sejak pakai CD,mmg menjimatkan kami..dah tak pk nk beli DD..ehhehhe.kat opis pun rabiah sedang memperkenalkan CD..ramai yg minat,cume itulah,ramai jugak yang SEGAN nk membasuh..hikhikhik...
so,kawan2...jamulah mata anda tgk Collection Cd Rauf..dan INsyaAllah akan bertambah lagi..


Rauf demam campak pulak

Posted by rabiahroslan at 10:28 AM 0 comments



salam..dah lama tak update blog..sejak rabiah start keje,mmg tak sempat pun nk update..sempat bace n tgk2 blog org lain jer..huhuhuhuuh....
kisah rauf demam campak ni sebenarnya susulan daripada demam seminggu ari2...oleh kerana demam rauf tak kebah2 n nampak macam ader bintik2 merah,kami bawaklah dia ke GHKL..masa tu hari ahad..sampai je kat sana,register..Alahmdulillah,tak kena tunggu lama.tapi masa dalam nk tunggu jupe doctor,nurse lah yang check suhu n berbagai..
bila nurse check,39'c..terus dia sumbat ubat kat montot rauf!!!(baju sume dah bukak lah)pastu dia ambik kain n rendam air sejuk,pastu terus basahkan kat rauf,,,terkejut kami.dia explain langsung ape yg dia buat..Geram jugak!!!GRRRR!!!cubelah bagitau ape yg dia buat.at least takdelah kami menggelabah..huhuhuhu..

Pastu bila tanya doc,rupe2 ubat tu ubat demam..lagi efektif masuk kot montot coz dia kecik lagi,..n kain yg dibasahkan kat badan rauf utk elakkan sawan coz suhu dia dah 39'...oowwwwhhhh,patutlah....nurse tu pun tanak bagitau...explainlah sket.

dan selepas check ngan doc,kene amik darah lak..melalak2 anak terunaku.kesian anak ibu.huhuhuhuhuhu.
tapi after dia demam 2 weeks tu,pernah gak demam sekali..tapi sehari jela.n now alhamdulillah dah tak demam..syukur..

kecian anak ibu kene amik darah..huhuhuu

tertdo kepenatan.

Thursday, July 1, 2010

bertambah lagi CD Rauf

Posted by rabiahroslan at 7:33 PM 6 comments
Salam...hehehe...mmg CD yang comey tak dapat nk Rabiah elakkan dari membelinya..huuuu..skang ngah berjinak2 membeli CD brand oversea pulak(kopak lah abah Rauf)hm..bukan ape.lawa2 lah CD diorg ni...sgt mengiurkan...slurppppp...cedap.

terbaru yg terdapat dalam koleksi Rauf --> Blueberry Pocket Diaper.
ape yg best ttg CD ni?:
1)print nya yg chanteekkk
2)insert hemp + microfiber yang waaaallla...bleh wat pakai malam..x leaking langsung n tak tebal.
3)workship yg bagus,fit kat pehat rauf yang chubby
4)innernya soft suede,lembut kene kat muntut rauf yang gebu itu.hehehe


gambar di atas adalah Cd yang dikira terbaru jugaklah.dari atas, cushie tushie safari,rocky mountain, n bluberry.. CD2 Blue berry ni rabiah beli from Lil Danzel

Rocky Mountain n Cushie Tushie Rabiah beli dari My Cheecky Boo
Cushie Tushie ni best sgt2..takde snap button for size dia,tapi mmg bleh pakai from new born to L size..caman nk explain ek?hm,size s,m,l dia akan disizekan mengikut baby punya pinggang n kelangkangnya...nnt rabiah upload gambar Rauf possing pakai CD ni yer....
 

mychubbybabies Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise