Monday, May 28, 2012

Wan muhamnad rizki n amirul rauf meetup

Posted by rabiahroslan at 10:34 PM 0 comments
Biler mereka berdua berjumpe.. Sekali lg rauf buli pokdik.tp nk jln pinpin tangan.
Last sekali pokdik merajuk.kene pujuk mkn mcd.huhuhu

Sunday, May 27, 2012

Biler outing with bamberoo fish yg biru

Posted by rabiahroslan at 6:34 PM 0 comments
Entry today;
Showing u how we utilise our ssc during outings.walaupun sakit blakang kengkadang sbb lm sgt jln..tp bile we carry our son,;
1)dia xleh lari/ilang bile ibu n abah dia ngah ralit shopping
2) dia xleh nk g kat tempat mainan n capai mainan bile dia nak sbb ibu bleh lari selamatkan poket :)

Byk lg kegunaan ssc ni.u will experience it terutama bile g expo ke ,bile ank meragam.huhu..
So,enjoy the pictures n tq for reading n looking

Saturday, May 26, 2012

Weaning off- the end of breastfeeding journey for my amirul rauf

Posted by rabiahroslan at 10:47 AM 0 comments
Main character of the story.. PERIA KATAK

Assalamualaikum.. today is 26 May 2012.. rauf is almost 2 years n 4 moths dan sememangnya dia kena wean off from breastfeeding..mmg rasa sgt sedih.. thats y i still bf him until today..but rauf dah besar n its the time to wean off....

Actually, before this, selalu bagitau Rauf yang susu sakit n buat2 nangis depan dia..tapi,dia kisah ape?dia lak yg nangis2 nk susu.. hati ibu..sape yang tahan..bagi jugak.tapi harini..saya NEKAD!! lagipun sejak rauf dok kampung ngn tok abah dia, n no direct feeding from him, susu dah makin kurang n i do not pump for 3 days, dan tiada bengkak susu. Alhamdulillah...

Tapi bila jumpe je ibu, terus mengempeng,tak mau lepas sampai melecet..aduhh,., sakit.. so,today is the day.. camana  saya buat selepas lakonan ni tak menjadi? PERIA KATAK jawapannya... I know this idea from breasfeeding Talk masa join GCDC 2012 Sg Buloh. 

Camana cara penyediaannya? meh nak kongsi...


First, rebuskan Peria selama 2-3 minit je..nnt rasa pahit tu ilang.


Then, blend peria bersama2 air rebusan... 


dan Tada.... dah siap..lumurkan air pada cik B dan hasilnya????


Rauf minum jugak!!! Waaaaa BUT.....

after dia minum jugak, saya bgitau dia " kejap, rauf,kejap.." dia lepaskan cik B n saya lumurkan lagi dan letakkan kulit peria yg ijau tu dan bila dia tgk cik B cam ade kotor n Ulat hijau.. trus dia kata " Yeeeeeekkkkk" n i ask him to continue BF.. n gUest what?? he ran away !!!!! lalalalalala.. berjaya.. Syukur padaMu Ya Allah.. syukur.. but ni baru sehari..kita tgkla camana pulak mlm ni.hehheehehehehe...

Abah n rauf - in flight kbr to kul

Posted by rabiahroslan at 10:39 AM 0 comments
Ni saje2 nyer entry.. Rauf n abah excited (hahaha..abah pun excited naik flight tau..klau boleh,tetiap kali naik flight nk dok tepi tingkap)

So,hopefully kawan2 enjoy the pics - actually this entry ni untuk our reference.nnt ank dah besar,kami dh tua n mayb dah xda.insyaAllah our children will be reading this.
Thank you for looking :)
Hahaha,...hero2 ku yang excited nak naik aeroplane....
hmph......tgk ape tak taulah..Rauf tak berenti2 membebel "aeroplane,aeroplane!!!"
"budak" tua yang excited.hehehehhee
Us..hahahhha..see the expression? super love!!

Cloth pads.. 4 years without kotex or any diposable pads

Posted by rabiahroslan at 12:43 AM 0 comments
Assalamualaikum....
 Selalu dalam my blog cume citer pasal clot diapers je kan?but never mentioned about cloth pads a.k.a CP kan?
The clothpads i bought during GCDC Bazaar last 21 April from babysnowdrop...

Dah lama rabiah pakai clothpad ni.almost 4 years. Dah jimaat banyaaak. Duit dan juga menyelamaykan bumi dari sampah.


tahukah kawan2 semua yg pad pakai buang macam kotex,laurier semua tu ade dioxin?

Bayangkan kita dok pakai racun hari hari period kite.kalau yg pkai panty liner tu..hari hari ape dok pkai racun kat miss V.

Arghhh..tidaaak!!!


Jom kite tukar sekarang ya!!no more disposable pad.


My 5 years old adik n my 2 years old anak

Posted by rabiahroslan at 12:33 AM 0 comments
Assalam ..jam menunjukkan 12.18 Am n saya memang ngah RAJIN nk update blog..time rajin,satu hari leh sampai 4 entry..kalau malas,4 bulan sekali baru update blog.hukhukhuk..

Ok.merujuk kepada tajuk di atas(ewah..ni skill nak tulis surat.memo bahagian ni)...i just wanna to share the happy moments between rauf n his uncle rizki.. im so pround that rizki boleh hafal hadith..hadith in arabic and the meaning..Syukur Alahmadulillah..nnt ade masa,i will upload his video hafal hadith yer..

dalam keta nk dok bersama... 
 Tapi buli !!!!huhuhuhu... Nasiblah dapat ucle yang lembut,tak suka kasar2...alahai Amirul Rauf




  Kegiatan paling disukai.. Mandi Kolam!!! Dok 2 jam pun tak reti nak naik lagi...

Dah penat mandi kolam.. Fuhhhhhh
Breakfast together......I masak hokkay... homemade mushroom soup with grilled egg bread tau

Rizki setiap kali makan akan baca doa..so,pernah sekali masa dia nk minum, my aunty soh dia baca doa.. he said" doa minum xda,doa makan ke ada" LOL




Friday, May 25, 2012

My bamberoo wrap convert to ssc-fishy

Posted by rabiahroslan at 6:41 PM 0 comments
Ok,today nk citer pasal my wscc bamberoo fish yg daku love,sayang n really great for me carrying Amirul Rauf as for today is 2yrs 4months..
I bought this scc from FSOT - a group at fb that sold new/preloved items that is NOT from any seller.im one of the admins n we are so strict about the rules..

Ok,jom back to the topic.bamberoo is one of the brand yg antara yg best.n bamberoo ni kena custom from oversea.i bought this preloved for rm550 with 3x installment.hehe.mana mak ado pitih nk byr rm550 sekaligus.. :)

As u can see,this is standard to petite for toddler ssc.rauf no longer can be carried with my ex anglepax(dh jual)..

Ok,first pic show rauf in front carry position.see his bum?it is M position.mean,dia sedang duduk without any pain or terkangkang.if he is pain,sure dia xleh tdo soundly n peacefully.

Using this ssc,i can carry him up to 3hours non stop..(mak suka window shopping)

Actually a wrap that convert into ssc give u more feeling that the ssc is more secure n not diggy..N give u more time to carry ur toddler-xdelah rasa sakit bahu sgt bila dh carry 3 hours.but then blik umah ade jugak rase sengalnya---> carry a boy at 12kg wehhhh
So,enjoy the picture of my bamberoo

Rauf tdo...sleeping dust in this SSC.heheheh

Nampak ikan berenang-renang? Rauf kalau nk di "carry" dia akan sebut nak fish!nak fish!
tdo nga-nga baik punyer
pandangan dari belakang...
i think he is seated properly.... did he??
Another picture of nga-nga tdo tak hengat donia

Thursday, May 24, 2012

Terjumpe kamera dlm flight

Posted by rabiahroslan at 11:53 PM 0 comments
Nk dijadikan citer,td masa nk trun dr flight,aku terjumpa kamera samsung ni..tapi tulah.xdpt bg pd tuan empunya sbb kami org last sekali turn..
Condition kamera tu mmg tiptop n baru sesangat.
So,kamera tu skang dok kt LOST n FOUND lcct..

Kami tgk gambar dlm kamera tu,manala tau terserempak ngan owner dia..tapi takde..hmmm.....mmg baru sgt2 kamera ni..sian budak yg ilang kamera ni..hukhukhuk..hopefully dia leh dapat balik kamera dia.Aminnn

Gambar kamera itu adalah seperti di bawah ...

Testing again via iphone part 2-my birthday on 4th may 2012

Posted by rabiahroslan at 11:48 PM 0 comments
Adiissss..tak berapa nk pandaila i klau nk menulis new entry gune phone..tp xpe,i coba jugak

Entry kali ni pasal my birthday..
Tahun ni birthday daku jatuh pd jumaat.Alhamdulillah..tp daku xambik cuti sbb cuti dh abess..uhuhu.
So,pada hari jadiku waktu kul 12.00 ku tunggu hubby wish..xda..sedih.xpela.so,esoknya g keje cam biasa.
Tunggu kat opis,Alhandulillah sampai msg dr suamiku yg berbunyi

"Sayang..sorry la abg mungkin bukan yg first wish kat syg... Selamat hari lahir sayang...syg ayg sgt2...muahxxx..."

Dan blik dr umah,en suami cepat2 soh g smayang maghrib..daku ni cam pelik jugak,kelam kabut sungguh dia soh daku smayang..pas siap solat,ku tgk ruang tamu gelap..aish..blackout ke..
G depan sket..Kek!!!Huhuhu...terharu sgt..n its the best birthday ever!! Tq syg.
..
cube teka hadiah ape?hehehheheheheheh....
Comel je "Abang tak lupa,sayang"

Sebak..

Posted by rabiahroslan at 11:28 PM 0 comments
Alhamdulillah.syukur pd Allah kerana mengizinkan kami suami isteri utk pulang ke kampung.amik anakanda tercinta..
Sampai kt airport,rauf nampak je ibu,terus jebik bibir tanda sebak..huhuhu.:
Sungguh..nampak betapa dia rindukan kami..lenkali xmo dah ibu tinggalkan rauf...

Tgk rauf..sedih kan nampak dia..nampak sgt dia rindukan ibu..








N second pic.. Happy rauf with ibu :)

Love Rain the korean Drama

Posted by rabiahroslan at 11:22 PM 0 comments
Oh NO!!!..kembali meroyan tgk cite drama semula..dah lama dah tinggal citer2 korea sejak 5 tahun lepas..huhuhuhuhuh..ni semua bermula masa astro bagi tayangan free selama seminggu ari2...so,tertengok citer Love Rain ni..huhuhuhu..sgt best..
Ku tak tau sape pelakon dia..tapi heronya sgt chomelll n heroin dia cute,,kalau nak tau lebih lanjut, leh tgk FB page dia kat SINI ....

and i introduce u to the hero n heroin nya lahh....

Comel kan?macam gegirl pun ade hero ni..sib baik suara dia macho..tapi bile hero dia senyum..sgt chumelll

Heroinnya.. yang daku tau,dia ni penyanyi kumpulan girls generation..yeke kot nama kumpulan dia..daku tak tau sgt..

haaaaaaaaa...tgk hero dia senyum...comel kan?


 Nak tau citer dia kisah camna?ha..nntlah ku bg summary...Rauf ajak tido.hehhehe

Wednesday, May 23, 2012

Lonely...Empty heart

Posted by rabiahroslan at 6:02 PM 0 comments

Sungguh..seminggu rauf takde kat umah sbb dok kat kampung ngan tok ma dan tok abah dia..aku rasa sungguh sunyi,,,encik suami lak,Syukur Alahmdulillah allah kurniakan rezeki yang lebih,sibuk...lagi lah daku merasa kesunyian tu..huhuhuhu..


tapi mlm ni dh nak ambik amirul rauf!!Alhamdulillah...syukur,Allah pertemukan daku dengan hari rabu bersamaan 23.05.2012 untuk pulang ke kelantan dan berjumpa dengan permata hati kami..

Seseungguhnya anak adalah anugerah Allah yang terhebat.yang paling sukar untuk didapati...betul tak?

Ibu and Abah love Rauf so much... tak sabar nak dapat anak ke 2 pulak..amin,InsyaAllah

Saturday, May 19, 2012

I Want to Win Babywearing Gear for Great Cloth Diaper Change Malaysia 2012 CONTEST

Posted by rabiahroslan at 1:31 PM 0 comments

Assalamualaikum... Alhamdulillah..rabiah masih berkesempatan untuk join Contest yang dianjurkan oleh Great Cloth Diaper Change Malaysia 2012 (fb)or u can search HERE for the blog .. 
The link for this Contest is HERE
Meh nak introduce sket pasal GCDC.. GCDC 2012 kali ini dianjurkan oleh 2 lokasi di Malaysia dan salah satunya adalah di Sungai Buloh iaitu di Mom's Basic Saujana Utama dan diketuai oleh Hanz Jamaluddin dan dibantu oleh mommies yang hot,termasuklah saye..hehehehhee..

The prizes will baby wearing gear!!yeay!!my other addictions..i love baby wearing.it secure me n my son..n of course creating the bonding between mother n son..N also daddy.hehehe...
The prize have sponsored by two of our local maker baby gear which are :


 and



so,here is the entry; Kalau ada rezeki,insyaAllah..

Cloth diapering to me is
 when i bought kinds of them,explore whats the best for my son,
 when i can say NO to diposable diapers,
 and can see the colourfull world with cloth diapers..





 Pictures can say thousands words on how cloth diapering means to me n my son :)
 Rauf LOVE when its the time to snap in and "lipat-lipat" the Cds..he is a very "GOOD" helper if u can see

 " Yes, i grab all the cd that i want to wear!!"

Helping Ibu....yes...sangat "membantu"...penat ibu nak kemas again..re do all the things again ^^!



Its should be like tree of cloth diapers but how does it be like "lampu mentol?"

 How my cloth diapers meet the sun...
oppsss..Rauf's cd..hehehhe..not Ibu's


 Yeay!! Im happy ive being cloth diapering for 2 years!!!


 Kisses for ur butt..yellow butt


 

mychubbybabies Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise