Saturday, May 26, 2012

Weaning off- the end of breastfeeding journey for my amirul rauf

Posted by rabiahroslan at 10:47 AM
Main character of the story.. PERIA KATAK

Assalamualaikum.. today is 26 May 2012.. rauf is almost 2 years n 4 moths dan sememangnya dia kena wean off from breastfeeding..mmg rasa sgt sedih.. thats y i still bf him until today..but rauf dah besar n its the time to wean off....

Actually, before this, selalu bagitau Rauf yang susu sakit n buat2 nangis depan dia..tapi,dia kisah ape?dia lak yg nangis2 nk susu.. hati ibu..sape yang tahan..bagi jugak.tapi harini..saya NEKAD!! lagipun sejak rauf dok kampung ngn tok abah dia, n no direct feeding from him, susu dah makin kurang n i do not pump for 3 days, dan tiada bengkak susu. Alhamdulillah...

Tapi bila jumpe je ibu, terus mengempeng,tak mau lepas sampai melecet..aduhh,., sakit.. so,today is the day.. camana  saya buat selepas lakonan ni tak menjadi? PERIA KATAK jawapannya... I know this idea from breasfeeding Talk masa join GCDC 2012 Sg Buloh. 

Camana cara penyediaannya? meh nak kongsi...


First, rebuskan Peria selama 2-3 minit je..nnt rasa pahit tu ilang.


Then, blend peria bersama2 air rebusan... 


dan Tada.... dah siap..lumurkan air pada cik B dan hasilnya????


Rauf minum jugak!!! Waaaaa BUT.....

after dia minum jugak, saya bgitau dia " kejap, rauf,kejap.." dia lepaskan cik B n saya lumurkan lagi dan letakkan kulit peria yg ijau tu dan bila dia tgk cik B cam ade kotor n Ulat hijau.. trus dia kata " Yeeeeeekkkkk" n i ask him to continue BF.. n gUest what?? he ran away !!!!! lalalalalala.. berjaya.. Syukur padaMu Ya Allah.. syukur.. but ni baru sehari..kita tgkla camana pulak mlm ni.hehheehehehehe...

0 comments:

Post a Comment

 

mychubbybabies Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise